Roam Like Home

In welke landen is vanaf 1 juni 2017 bellen, sms'en en internetten mogelijk zoals in Nederland?
De bundel is te gebruiken in de volgende EU landen:
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden

Frankrijk is inclusief Franse Overzeese gebieden: Guadeloupe, Martinique, Frans Guyana, Réunion, Mayotte en Saint Martin.
Portugal is inclusief Azoren en Madeira.
Spanje is inclusief de Canarische eilanden.
Verenigd Koninkrijk is inclusief Gibraltar.
Daarnaast is er een aantal landen toegevoegd:
Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Andorra, Faeröer Eilanden, Kanaaleilanden (Guernsey, Jersey), Isle of Man, Monaco, San Marino en Vaticaanstad.

De EU wetgeving geldt dus niet in bijvoorbeeld Turkije, Servië, de Nederlandse Antillen, Aruba en Curaçao.

Blijft het Verenigd Koninkrijk binnen de bundel vallen tijdens en na de Brexit?
Vooralsnog is de Brexit niet definitief voor 2019. De komende jaren zal het Verenigd Koninkrijk in ieder geval binnen de regeling blijven vallen. Dus ook hier kan het mobiele abonnement zoals in Nederland gebruikt worden.

Is er een bel- of datalimiet binnen de EU?
Dat hangt af van het type abonnement. Bij een abonnement met onbeperkt bellen kan vanaf 1 juni 2017 ook onbeperkt gebeld worden binnen de EU. Met een internetbundel van bijv. 10 GB kan de 10 GB binnen Nederland en EU verbruikt worden. Als binnen Nederland een beperkt aantal belminuten geldt, dan geldt deze ook voor de EU. Daarna geldt het nationale boven bundel tarief. Bij een abonnement met een paygo tarief, geldt dit zelfde paygo tarief ook binnen de EU.  

Moet er iets gedaan worden om internet binnen de EU te kunnen gebruiken?
De klant en/of CSP hoeft niets te activeren. Het abonnement wordt automatisch aangepast naar de EU voorwaarden. Het enige wat de klant moet doen is 'roaming' aanzetten in het buitenland middels de instellingen op het mobiele apparaat.  

Is er een fair use beleid gekoppeld aan deze nieuwe regelgeving?
Nee, de nieuwe wetgeving bevat geen fair use beleid. Een fair use beleid betekent een beperking van het aantal MB's of minuten dat in het buitenland gebruikt kan worden. Het abonnement is dus in principe altijd te gebruiken in de EU. Tot 1 juni geldt voor het Bundel XL 2016, Onbeperkt 2016 en Onbeperkt XL 2016 abonnement het bestaande fair use beleid. Daarna vervalt deze. Iedere klant moet wel een duurzame band met Nederland hebben. Dat wil zeggen dat hij hier woont of werkt.  

Wat is een duurzame band met Nederland?
Een duurzame band met Nederland betekent dat aangetoond kan worden dat er een blijvende verbondenheid met Nederland is. Dat kan zijn in de vorm van:

  • Werkend in Nederland, waaronder grensarbeider, zelfstandig ondernemer of een detacheringsopdracht
  • Een studie of onderwijs volgt in Nederland
  • Woont in Nederland

Wat gebeurt er met het fair use beleid van 60 dagen die nu geldt bij een Zakelijk Mobiel Bundel XL 2016 en Zakelijk Mobiel Onbeperkt (XL) 2016 abonnement?
Dit fair use beleid komt per 1 juni 2017 te vervallen.

Wat houdt de toeslag in die bij misbruik of onredelijk gebruik in rekening kan worden gebracht?
Indien een klant gedurende een periode van 4 achtereenvolgende maanden meer dagen in de EU verbruikt dan in Nederland, of in deze periode meer MB's verbruikt in de EU dan in Nederland, dan zal RoutIT de CSP hierover informeren. De CSP heeft dan twee weken de tijd om aan te tonen dat er sprake is van een duurzame band met Nederland. Mocht dit niet aantoonbaar zijn, dan kan RoutIT een toeslag in rekening brengen.

Hoe werkt het met bellen van, naar en in het buitenland?
Bellen vanuit Nederland naar een Nederlands nummer in het buitenland valt wel onder de nieuwe regelgeving. Bellen vanuit Nederland naar vast of mobiele nummers in de EU valt niet onder de regulering. Dus:

  • Bellen vanuit Nederland naar het Nederlandse mobiele nummer van een collega die in Frankrijk is, valt binnen de bundel.
  • Bellen met het eigen Nederlandse mobiele nummer vanuit Frankrijk naar een Frans vast of mobiel nummer, valt binnen de bundel.
  • Bellen met het eigen Nederlandse mobiele nummer vanuit Frankrijk naar een collega in Nederland, valt binnen de bundel.
  • Bellen vanuit Nederland met het vast of mobiele nummer naar een EU nummer, valt buiten de bundel. Uitzondering hierop vormen de Zakelijk Mobiel Bundel XL 2016 en Zakelijk Mobiel Onbeperkt (XL) 2016 abonnementen waar bellen en sms'en vanuit Nederland naar een EU nummer is inbegrepen.

Let op: Bellen naar nummers buiten de EU valt nooit binnen de bundel.

Wat is het verschil tussen Roam like Home en de Zakelijk Mobiel 2016 abonnementen met een EU component?
Bij een Zakelijk Mobiel Bundel XL 2016 en Zakelijk Mobiel Onbeperkt (XL) 2016 abonnement is bellen en sms'en vanuit Nederland naar een EU nummer onderdeel van het abonnement.

Vallen de mobiel data-only abonnement ook onder de nieuwe regelgeving?
Ja, de nieuwe regelgeving is ook hier van toepassing. Het data-only abonnement is ook binnen de EU te gebruiken. Dat geldt ook voor de Groep SIM (XL).

Wat worden de tarieven en regels voor landen buiten de EU?
Deze wijzigen niet door de nieuwe regelgeving.

Wat gebeurt er met de EU bundels?
Deze komen automatisch te vervallen per 1 juni 2017. Daarna worden deze niet meer geactiveerd zodra men zich binnen de EU bevindt.

Wordt bij het zakelijk abonnement ook een MB-upgrade gegeven?
Nee, doordat de mobiele abonnementen bij consumenten en Telfort anders zijn samengesteld, geldt bij een zakelijk abonnement niet dezelfde upgrade. Bij Telfort en de KPN zakelijke abonnementen wordt geen verdubbeling van de MB's toegepast.

Naar boven