Een 'lifetime learning' - Overleven in de installatiebranche

07 maart 2017, Maarten van der Boon
Een 'lifetime learning' - Overleven in de installatiebranche Een 'lifetime learning' - Overleven in de installatiebranche Een 'lifetime learning' - Overleven in de installatiebranche

Opnieuw een prikkelende rondvraag in Installatie Journaal, editie januari-februari 2017. Een persoonlijke vraag dit keer: ‘Hoe houdt u uw vakkennis op peil?’ Opnieuw kan ik het niet laten een reactie te geven.

Want het mag iedereen wel duidelijk zijn dat onze sector aan het veranderen is. Drastisch. En dat dit ook effect heeft op de benodigde kennis en kennisontwikkeling, staat voor mij als een paal boven water.

Normen & producten

Geen van de reactiegevers zegt dat hij niet aan kennisvergaring doet. En dat doet mij goed. Toch kriebelt het. Waarom? Omdat ik eigenlijk in de antwoorden een rode draad ontdek. Eén die ik eerder ook in de TechBarometer – een onderzoek door Rovc (2016) – aantrof. Het heeft er de schijn van dat een deel van de sector een beetje blijft ‘hangen’ in het bijscholen in de laatste norm- of productkennis. En het lezen van de vakbladen. Natuurlijk is met beide zeker niets mis. Blijven doen, zou ik adviseren. Maar is dat voldoende? Ik denk het niet.

BIM, IoT, plug-and-play…

In dezelfde uitgave van het magazine lees ik over de onderwerpen BIM, Internet of Things (IoT) en plug-and-play. Drie verschillende onderwerpen met één overeenkomst: ze bevestigen voor mij de verandering. Op ontwerpniveau ontstaat de technisch systeem(integratie) architect. Daarnaast lees ik dat het product - in IoT - software wordt. En basale techniek wordt in ‘systeemoplossingen’ gegoten en via marktconcepten nagenoeg stekerbaar verhandeld. De genoemde onderwerpen kenmerken voor mij ook andere vormen van samenwerken. Ook zie ik op het gebied van integratie een verschuiving plaatsvinden van techniek naar processen.

Lifetime learning

De sector kantelt. De impact van ict is onmiskenbaar zowel in de ‘harde’ techniek als in de verstrekker van vergaande vormen van informatie. Het vraagt de vakman of -vrouw van nu en morgen andere en nieuwe kennis. Eén van het niveau dat verder gaat dan de norm of het product. Iets wat je niet even opdoet door het volgen van een workshop hier of het lezen van een artikel daar. Wil je overleven in de technische sector? Dan is het inbedden van een ‘lifetime learning’ in je organisatie méér dan opleiden in dat wat je bekend in de oren klinkt.

Canvas & Scrum

Tot slot mijn antwoord op de rondvraag. Ik ga dit jaar mij verder verdiepen in het gebruik van Lego Serious Play in combinatie met Business Model Canvas en Scrum. En als het de omstandigheden toelaten: m’n tanden zetten in een opleiding coaching.

Naar boven