Ophef over opnemen videobeelden ouderenzorg

20 februari 2018, Tim van Santen
AD artikel SOS AD artikel SOS AD artikel SOS

Slimme sensoren die uitgeschakeld zijn nemen onbedoeld videobeelden op in een verzorgings. Dit bericht verscheen afgelopen vrijdag in het Algemeen Dagblad en deed flink stof opwaaien. De privacy van bewoners is hiermee in het geding. De zorgorganisaties die gebruik maken van Conview Care hoeven zich geen zorgen te maken dat dit ook bij hen kan gebeuren. De SOS maakt geen onderdeel uit van de Conview Care oplossing.

Dit artikel roept terecht vragen op over hoe dergelijke zorgsystemen aansluiten bij de wetgeving op privacy. De Slimme Optische Sensor (SOS) zou volgens de krant beelden altijd opslaan, ook als de beeldfunctie niet wordt gebruikt. In dit verpleeghuis konden de beelden tot 7 dagen terug bekeken worden.

Wel of niet opnemen van beelden
Conview Care is met grote mate van betrokkenheid ontwikkeld, zowel functioneel als technisch. Bij de oplevering van het systeem is hier een intensief proces aan vooraf gegaan waarin wij functioneel en technisch afstemming zoeken met de zorgorganisatie. Het opnemen van beelden is hier onderdeel van.

In eerste instantie adviseren wij de zorgorganisatie om beelden niet op te nemen. Het opnemen van beelden is namelijk een veel grotere inbreuk op de privacy en worden veel hogere eisen aan gesteld dan alleen live inkijken. Het voldoen aan deze hogere eisen zal dan moeten worden geborgd in de organisatie. Ook is het in de meeste gevallen helemaal niet nodig om op te nemen.

Live meekijken
Wij zorgen er in de meeste gevallen voor dat het niet mogelijk is om beelden op te nemen. Live inkijken is dan de beste optie en dan wordt er op de achtergrond niks opgenomen. Het is dan op geen enkele manier mogelijk (ook niet per ongeluk) om beelden op te nemen.

Zorgvuldige technische inrichting
Wanneer een zorgorganisatie er zelf voor kiest om beelden wél op te kunnen nemen, kristalliseren wij deze vraag eerst verder uit. Moeten beelden 24/7 worden opgeslagen? Moet deze alleen opgenomen worden na een 'event'? Moet het mogelijk zijn om in enkele gevallen op te nemen? Al dit soort functionele vragen gaan vooraf aan de technische inrichting van het systeem. Daarna organiseren wij de mogelijkheid om op te nemen op de meest veilige manier.

Lees hier het volledige artikel in het Algemeen Dagblad.

 

Naar boven