Koeler bekabelen in een Franse fabriek

11 september 2014
Koeler bekabelen in een Franse fabriek Koeler bekabelen in een Franse fabriek Koeler bekabelen in een Franse fabriek

Bronswerk Heat Tranfer in Nijkerk leverde een koeler voor een biovergassingsinstallatie in het Franse Orléans. Aan de mannen van technisch dienstverlener Leertouwer in Barneveld de taak om de bekabeling van de instrumentatie te begeleiden.

Projectleider John Bergsma van Leertouwer: “Zo’n koeler moet je zien als een enorme stalen constructie met hele grote ventilatoren, waarbij hetgeen dat door de buizen loopt door de lucht gekoeld wordt. Bronswerk levert dergelijke grote constructies en Leertouwer zorgt dan voor de engineering, de instrumentatie, de aansturing en de beveiliging van de diverse componenten. We hebben in dit geval bijvoorbeeld een trillingssensor geplaatst. Omdat er enorme krachten op zo’n constructie staan, kan het flink mis gaan als de ventilatoren onevenwichtig zouden gaan draaien. Het is nu zo geregeld dat de installatie vanzelf uitschakelt als de trillingen een bepaalde frequentie bereiken. In Orléans hadden we ook te maken met allerlei kleppen en standmelders, dus dat was redelijk complex.”

Biovergassingsinstallatie

“De uitdaging bij een dergelijk project is wel dat je op een werkende plant bezig bent”, vertelt John. “Alles werkt en moet blijven werken. In het geval van de biovergassingsinstallatie in Orléans hadden we aanvankelijk alleen de opdracht gekregen om het geheel te engineeren. Een lokale installateur zou vervolgens de uitvoering doen. Maar de beoogde Franse installateur kon niet op tijd leveren, dus werden wij gebeld. Ik heb vervolgens in twee dagen alles geregeld: alle onderdelen, een monteur, noem maar op. Als je een klus in de buurt hebt, kun je gemakkelijk even naar de zaak als je een onderdeel vergeten bent. Maar werk je 1000 kilometer verderop, dan kun je het maar beter allemaal voor elkaar hebben. Tot en met het laatste codeplaatje moest alles in orde zijn.

ATEX

Bergsma werkt bij Leertouwer vooral aan industriële projecten. “Het is één van de vier markten waarop Leertouwer actief is. Het is mooi werk, want je bent op componentniveau bezig om alles te engineeren en uit te dokteren wat er allemaal in moet. En elk project is weer anders. Soms gaat het om een kleine koeler en leveren we alleen de junction box, maar soms is het een megagrote constructie. We hebben meer industriële klanten in onze regio. Meestal is een project ATEX-gerelateerd en dat vraagt specialistische kennis en vaardigheden. In Frankrijk was het bijzonder dat de monteurs af en toe van de locatie werden weggestuurd. Dan waren er lassen die met röntgenstralen onderzocht moesten worden. Of ze deden druktesten van leidingen met 400 bar… Voor de betrokken monteur was het alles bij elkaar een hele ervaring.” Bron: installatieprofs.nl

 

Reageren

Reacties

Naar boven