Keur aan E-installaties voor Lidl in Etten-Leur (Installatie & Bouw, november 2014)

12 november 2014
Keur aan E-installaties voor Lidl in Etten-Leur (Installatie & Bouw, november 2014) Keur aan E-installaties voor Lidl in Etten-Leur (Installatie & Bouw, november 2014) Keur aan E-installaties voor Lidl in Etten-Leur (Installatie & Bouw, november 2014)

Lidl heeft onlangs haar distributiecentrum in Etten-Leur uitgebreid met een koelvriescel. Daarnaast is het bestaande koelgedeelte grondig gerenoveerd. Leertouwer, technisch dienstverlener in elektrotechniek, klimaat en ICT, heeft de elektrotechnische installaties in het pand ontworpen, geëngineerd en geïnstalleerd. Ook nam de systeemintegrator de complete brandmeldinstallatie en de uitbreiding van de data-installatie voor zijn rekening.

In de nieuwste editie van Installatie & Bouw staat een uitgebreid artikel over dit project vanaf pagina 76. “Niet alleen in het nieuwe deel, maar ook in het bestaande pand zijn vele veranderingen doorgevoerd”, aldus Hans de Gier, manager projecten bij Leertouwer. “De lijst met elektrotechnische installaties die door ons zijn gerealiseerd, is bijna te lang om op te noemen. Zo hebben we de nieuwbouw van een noodstroomaggregaat voorzien. Ook realiseerden we via een railkoker een voedingssysteem vanaf de trafo naar de hoofdverdeelkast en van de hoofdverdeelkast naar de koelinstallatie. We hebben LED-verlichting aangebracht in het distributiecentrum, in de vriescellen, in het kantoorgedeelte en in de toiletten. We hebben de vluchtwegverlichting vervangen door een uitgebreid met LED. Ook de terreinverlichtingsarmaturen en gevelverlichting zijn vervangen door LED-verlichting. De data-installatie is door ons uitgebreid met glasvezelbekabeling, patchkasten en data-aansluitingen.”

Dynamische verlichting

Alle verlichting in het bestaande deel van het distributiecentrum is vervangen door Veko LED-lichtlijnen, vertelt hij. “Deze verlichting betreft zogenaamde dynamische verlichting en is ook toegepast in de nieuwe vriescel. Bewegingssensoren zorgen ervoor dat nergens in het pand onnodig licht brandt.” In de gebouwdelen van het distributiecentrum waar veel daglicht binnenstroomt, is daglichtregeling toegepast. In het gehele pand is een nieuwe brandmeldinstallatie aangebracht, die voorzien is van een sprinkler-meldcentrale. In het vries- en koelgedeelte is een aspiratiesysteem aangebracht. In verband met de grote luchtstromingen door ventilatoren die hier aanwezig zijn, konden hier geen rookmelders toegepast worden. “Daarnaast hebben we de bliksembeveiligingsinstallatie op het dak aangepast aan de nieuwe situatie en uitgebreid voor het nieuwe deel. Zogenaamde UPS-installaties zijn aangebracht als noodstroomvoorziening.”

Controle

Alle installaties worden door het gebouwbeheersysteem van Lidl nauwkeurig gemonitord, vertelt De Gier. “In de verdeelinrichtingen is een mogelijkheid ingebouwd om de installaties te controleren op verbruik en naar wens te finetunen.” In augustus is het project opgeleverd. De Gier kijkt terug op een mooi, maar ook uitdagend project. “Tijdens onze werkzaamheden bleef het – deels gekoelde – distributiecentrum gewoon in bedrijf. Dit vereiste een strakke planning van alle bouwpartners. Het vervangen van de verlichting hebben we daarom in delen uitgevoerd. Dankzij de goede bouwbegeleiding is het project soepel verlopen.”

 

Reageren

Reacties

Naar boven